Fa'avae o Fa'atekonolosi Laser

✷ Laser

O lona igoa atoa o le Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation.O lona uiga moni lava o le "fa'ateleina o fa'avevela fa'amalama".O se faʻapogai malamalama faʻapitoa ma uiga eseese mai le malamalama masani, lea e mafai ona sosolo i se mamao mamao i se laina saʻo ma e mafai ona faʻapotopotoina i se vaega itiiti.

✷ Eseesega i le va o le Laser ma le Malamalama Faanatura

1. Monochromaticity

O le malamalama masani e aofia ai le tele o galu umi mai le ultraviolet i le infrared.E eseese ona galu.

图片 1

Malamalama faanatura

O le malamalama laser o se galu e tasi o le malamalama, o se meatotino e taʻua o le monochromaticity.O le lelei o le monochromaticity o le faʻateleina lea o le fetuutuunai o le mamanu faʻapitoa.

图片 2

Leisa

Ole fa'asino ole malamalama ole malamalama e eseese ile umi ole galu.

A ui atu le malamalama faanatura i totonu o se tioata, e tupu le fa'asalalauga ona o ituaiga eseese o galu o lo'o i totonu.O lenei fa'alavelave e ta'ua o le chromatic aberration.

O le moli laser, i le isi itu, o se galu e tasi o le malamalama e naʻo le faʻafefe i le itu lava e tasi.

Mo se faʻataʻitaʻiga, e ui o le tioata o se mea pueata e manaʻomia le iai o se mamanu e faʻasaʻo ai le faʻalavelave ona o lanu, e manaʻomia e le laser le faʻaogaina o le umi o le galu, ina ia mafai ona tuʻuina atu le ave i luga o mamao mamao, e mafai ai ona maua se mamanu saʻo e faʻapipiʻi ai le malamalama. i se tamai nofoaga.

2. Fa'atonu

O le fa'atonuga o le maualuga lea o le leo po'o le malamalama e tau le sosolo a'o fealua'i i le vateatea;maualuga fa'asinoala e fa'ailoa ai le fa'aitiitia o fa'asalalauga.

Malamalama faanatura: E aofia ai le malamalama faʻasalalau i itu eseese, ma faʻaleleia le faʻatonuga, e manaʻomia se faiga faʻapitoa e aveese ai le malamalama i fafo atu o le itu i luma.

图片 3

leisa:O se moli sili ona faʻatonu, ma e sili atu ona faigofie le mamanuina o optics e faʻataga ai le laser e faimalaga i se laina saʻo e aunoa ma le faʻasalalauina, faʻatagaina mo le mamao mamao ma isi.

图片 4

3. Fa'atasi

O le felagolagoma'i e fa'aalia ai le maualuga o le malamalama e fa'alavelave le tasi i le isi.Afai e manatu le malamalama o galu, o le vavalalata o fusi e maualuga atu ai le felagolagoma'i.Mo se faʻataʻitaʻiga, o galu eseese i luga o le vai e mafai ona faʻaleleia pe faʻaumatia e le tasi le isi pe a fetoʻai le tasi ma le isi, ma i le auala lava e tasi e pei o lenei faʻalavelave, o le tele o galu o le vaivai o le faʻalavelave.

图片 5

Malamalama faanatura

Ole vaega ole laser, umi galu, ma le itu e tutusa, ma e mafai ona faatumauina se galu malosi, ma mafai ai ona feaveaʻi mamao.

图片 6

Leisa tumutumu ma vanu e tutusa

O le malamalama maualuga, lea e mafai ona tuʻuina atu i luga o mamao mamao e aunoa ma le faʻasalalauina, o loʻo i ai le avanoa e mafai ai ona faʻaputuina i ni mea laiti e ala i se tioata, ma e mafai ona faʻaaogaina e pei o le malamalama maualuga e ala i le faʻasalalauina o le malamalama na gaosia i se isi mea.

4. Malosiaga malosi

Lasers e sili ona lelei le monochromaticity, tuusaʻo, ma le faʻatasi, ma e mafai ona faʻapipiʻiina i ni vaega laiti e fausia ai le malamalama maualuga malosi.Lasers e mafai ona faʻaititia i lalo e latalata i le tapulaʻa o le malamalama masani e le mafai ona oʻo i ai le malamalama masani.(Fa'agata fa'agata: E fa'asino i le le mafaia fa'aletino e fa'asaga le malamalama i se mea la'ititi nai lo le umi o le galu o le malamalama.)

E ala i le faʻaitiitia o le laser i se laʻititi laʻititi, o le malosi o le malamalama (power density) e mafai ona faʻateleina i le tulaga e mafai ona faʻaaogaina e tipi ai i uʻamea.

图片 7

Leisa

✷ Fa'avae o le Fa'a'ave'aveina Laser

1. Fa'avae o le gaosiga o le laser

Ina ia maua le moli laser, e manaʻomia ni atoms poʻo ni mole e taʻua o le laser media.O le ala leisa e faʻamalosia i fafo (faʻafiafiaina) ina ia suia le atoma mai le tulaga maualalo le malosi i le tulaga maualuga le malosi.

O le tulaga fiafia o le setete lea e alu ese ai le eletise i totonu o se atoma mai totonu i le atigi fafo.

A maeʻa ona liua se atoma i se tulaga fiafia, e toe foʻi i le tulaga o le eleele pe a maeʻa se vaitaimi (o le taimi e toe foʻi ai mai le tulaga fiafia i le tulaga o le eleele e taʻua o le fluorescence lifetime).I le taimi lea, o le malosi na maua e faʻasalalauina i foliga o le malamalama e toe foʻi i le tulaga o le eleele (radiasi faʻafuaseʻi).

O lenei malamalama fa'avevela e iai lona umi galu fa'apitoa.Lasers e gaosia e ala i le suia o atoms i se tulaga fiafia ona aveese lea o le malamalama e faʻaaogaina.

2. Mataupu Faavae o le Laser Amplified

Atoms ua suia i se tulaga fiafia mo se vaitaimi patino o le a susulu le malamalama ona o le faʻavevela faʻafuaseʻi ma toe foi i le tulaga eleele.

Ae ui i lea, o le malosi o le moli faʻamalosi, o le tele foi lea o le numera o atoms i le tulaga fiafia o le a faʻateleina, ma o le a faʻateleina foi le faʻavelaina faʻafuaseʻi o le malamalama, e mafua ai le faʻalavelave faʻafuaseʻi.

O le fa'avevela fa'aoso o le fa'alavelave lea, pe a mavae le fa'alavelave fa'afuase'i po'o le fa'avevela fa'aoso i se atoma fa'aoso, e maua ai e lena malamalama le malosi o le atoma fa'aoso e fa'atupu ai le malosi tutusa.A mae'a fa'avevela fa'avevela, e toe fo'i le atoma fa'aola i lona tulaga fa'avae.O le faʻamalosi faʻamalosi lea o loʻo faʻaaogaina mo le faʻalauteleina o le laser, ma o le tele o numera o atoms i le tulaga fiafia, o le tele o faʻamalositino faʻamalosi e faʻaauau pea ona faʻatupuina, lea e mafai ai ona vave faʻateleina le malamalama ma aveese e pei o le moli laser.

片 8
片 9

✷ Fausiaina o le Laser

lasers alamanuia ua fa'avasegaina lautele i 4 ituaiga.

1. Semiconductor laser: O se laser e faʻaogaina se semiconductor faʻatasi ai ma se faʻaogaina malosi (light-emitting layer) fausaga e fai ma ala.

2. Laser gas: CO2 lasers faʻaaogaina CO2 gas e pei o le ala e faʻaaogaina lautele.

3. Lasers malo mautu: E masani lava YAG lasers ma YVO4 lasers, faʻatasi ai ma YAG ma YVO4 faʻasalalauga laser tioata.

4. Fiber leisa: fa'aaogaina alava mata e fai ma auala.

✷ E uiga i le Pulse Uiga ma Aafiaga i Meafaigaluega

1. Eseesega i le va o YVO4 ma fiber laser

O le eseesega tele i le va o le YVO4 lasers ma le fiber lasers o le maualuga o le malosi ma le lautele o pulupulu.O le maualuga o le malosi e faʻatusalia ai le malosi o le malamalama, ma le lautele o pulupulu e faʻatusalia le umi o le malamalama.yVO4 o loʻo i ai le uiga o le faigofie ona faʻatupuina maualuga maualuga ma puʻupuʻu puʻupuʻu o le malamalama, ma o le fiber o loʻo i ai le uiga e faigofie ona maua ai tumutumu maualalo ma pulu uumi o le malamalama.Pe a faʻafefeina e le laser meafaitino, o le gaioiga e mafai ona matua fesuisuiaʻi e faʻatatau i le eseesega i pulus.

图片 10

2. Aafiaga i meafaitino

O pulupulu o le YVO4 laser e faʻamalamalamaina mea ma le maualuga o le malamalama mo sina taimi puupuu, ina ia vave ona vevela vaega mama o le faʻapipiʻi luga ma faʻamalo vave.O le vaega fa'avevela e fa'amalieina i se tulaga fa'afefete i le tulaga fa'apuna ma fa'asu'e e fai ai se fa'ailoga papa'u.E muta le fa'avevela a'o le'i fa'afeiloa'i le vevela, o lea e itiiti se a'afiaga o le vevela i le nofoaga lata ane.

O pulupulu o le fiber laser, i le isi itu, e faʻamalamalamaina le malamalama maualalo mo taimi uumi.O le vevela o le mea e fa'atupula'ia lemu ma tumau pea le vai pe fa'asa mo se taimi umi.O le mea lea, o le fiber laser e talafeagai mo le togitogiga uliuli lea e tele ai le togitogiga, poʻo le mea e tuʻuina atu ai le uʻamea i le tele o le vevela ma faʻamaʻi ma e manaʻomia ona faʻafefe.


Taimi meli: Oke-26-2023